04. Op welke frequentie stem jij af?

Energie is een informatiedrager. Het bevat informatie in de vorm van trillingen. De frequentie waarmee iets trilt kan wetenschappelijk gemeten worden en wordt uitgedrukt in hertz-eenheden. Alles heeft een bepaalde frequentie. Ook wat en hoe jij denkt of voelt, elke gedachte, elke emotie, beschikt over een bepaalde frequentie. Positieve gedachten en emoties beïnvloeden onze persoonlijke frequentie positief. Negatieve gedachten en emoties zorgen ervoor dat onze frequentie daalt. 

Hoewel iedereen geboren wordt met een bepaalde kernfrequentie, betekent dit niet dat die voor altijd vaststaat. Door gebeurtenissen, gedachten, emoties kan deze positief of negatief beïnvloed worden. Hoe bewuster we ons worden van wat we denken, voelen en doen en hoe bewuster we hiermee omgaan, hoe beter we in staat zijn om deze frequentie positief te beïnvloeden.

De schaal van Hawkins

De Amerikaanse psychiater David R. Hawkins deed jarenlang intensief onderzoek naar de invloed van bewustzijnsniveaus. Het onderzoek is wetenschappelijk gevalideerd en gepubliceerd in zijn proefschrift getiteld ‘Qualitative and Quantitative analysis and calibrations of the level of human consciousness’. In zijn boek ‘Power vs. Force, The Hidden Determinants of Human Behaviour’ beschrijft hij zijn ‘bewustzijnsschaal’ waarin hij bewustzijnsniveaus in zeventien lagen onderverdeelt. Elk niveau hangt samen met specifieke gedachten, emoties, overtuigingen, gedrag, houdingen en wereldbeelden. Zijn schaal is gekoppeld aan het chakrastelsel en de daarbij passende ‘kwaliteiten’. Via spiertesten werd hier een zogenoemde amplitude – de mate waarin de waarde afwijkt van de evenwichtstand – aan toegekend. Het bewustzijnsniveau kan per levensthema verschillen, maar volgens Hawkins hebben we wel een bepaald bewustzijnsniveau, waar we de meeste tijd in doorbrengen.

Balans versus disbalans

Hawkins verdeelt zijn schaal in twee categorieën: het niveau van bewustzijn en de daaraan gekoppelde emotionele toestand. In het midden van de schaal, vanaf het bewustzijnsniveau ‘moed’ vindt er een omslagpunt plaats. De spiertesten tonen aan dat de niveaus boven moed zorgen voor balans in het lichaam, de niveaus daaronder creëren disbalans. De bewustzijnsniveaus onder moed zijn respectievelijk: schaamte, schuld, apathie, verdriet, angst, verlangen, woede en trots. De hieraan gekoppelde emotionele toestand is respectievelijk: vernederend, verwijtend, wanhopig, betreuren, verontrustend, hunkerend, verafschuwend en versmaden. Na moed – waarbij de emotionele toestand aangeduid wordt als ‘bevestigend’ – volgen dan respectievelijk de niveaus neutraliteit, bereidwillend, aanvaardend, redenerend, liefde, vreugde en vrede. Met de hieraan gekoppelde emotionele toestanden: vertrouwend, optimistisch, vergeeflijk, begripvol, eerbiedig, sereen en gelukzalig.

De schaal van Hicks

Er is nog een andere schaal ontwikkeld waarbij emoties en trillingen aan elkaar gelinkt worden. Dit is de Emotional Guidance Scale van Abraham Hicks. De emotieschaal van Hicks loopt eveneens van positieve emoties zoals vreugde, waardering en liefde, die de hoogste trilling hebben, tot angst, wanhoop en machteloosheid, de laagste frequenties. Hoe dichterbij vreugde, hoe hoger de trilling, hoe verder ervan af, hoe lager.

Andere insteek

Hoewel deze schaal veel lijkt op die van Hawkins, steekt Hicks vooral in op hoe je met gedachten en emoties de ‘realiteit’ kunt beïnvloeden door de wet van de aantrekkingskracht. Deze wet stelt dat gelijksoortige trillingen elkaar aantrekken. Jij zendt met je gedachten en emoties een bepaalde trilling uit, waarmee je ook weer ‘dingen’ van eenzelfde trilling aantrekt. De insteek van Hawkins is vooral dat je positieve emoties moet toelaten en negatieve emoties moet loslaten. Niet door ze als negatief te bestempelen of ervoor weg te rennen, maar door ze bewust te voelen en te accepteren.

Onderbewustzijn aan het stuur

Aangezien wij ongeveer 95 procent van de tijd ons leven besturen vanuit het onderbewustzijn, zijn wij ons doorgaans helemaal niet bewust van onze gedachten en emoties. Wij zijn zo ‘geprogrammeerd’ door conditionering, percepties, patronen en overtuigingen vanuit het verleden dat we eigenlijk steeds hetzelfde doen, op eenzelfde wijze met dingen omgaan, dus ook steeds hetzelfde resultaat creëren. Dat gebeurt automatisch omdat door de constante herhaling neurale paadjes in onze hersenen zijn ontstaan. Dit is niet wie we zijn, dit is hoe we doen.

Nieuwe neurale paadjes

Jouw buitenwereld is een weerspiegeling van jouw binnenwereld. Pas als we ons hier bewust van worden, kunnen we dingen veranderen. Want als jij verandert, verandert ook jouw interactie met anderen en verandert alles om je heen. Dat is niet eenvoudig, want ons brein, dat in veel gevallen zeker zeer nuttig is, schiet hierdoor acuut in de weerstand. Dat wil namelijk veel liever die geijkte paadjes volgen. Dankzij de *neuroplasticiteit van onze hersenen, zijn we echter in staat dit te veranderen. We kunnen nieuwe neurale paadjes creëren. Het is in dat opzicht dus niet zozeer een mindset, maar misschien wel veel meer een brainset.

*De term neuroplasticiteit verwijst naar de capaciteiten van het brein om zichzelf te veranderen en aan te passen.

Literatuurlijst: Hawkins D.R. (1995). Power vs. Force – The Hidden Determinants of Human Behaviour. West-Sedona, United States, Veritas Publishing.

Hicks E., Hicks J. (2004). Ask and it is Given – Learning to Manifest Your Desires. Carlsbad, United States, Hay House Inc.